Ciasto czekoladowe
Składniki
- 400 g (2 szkl.) cukru
- 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
- 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 235 ml (1 szkl.) mleka
- 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 235 ml (1 szkl.) wrzątku
- Na samym wstepie uprzedzam ze ciasto bedzie mega wodniste,jednak nie martwcie sie tak poprostu ma być ! :)
Sposób przygotowania
- Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownice o średnicy 23 cm.
- W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie.
- Wylać równomiernie do przygotowanej tortownicy
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
- Studzić przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalowe kratki by całkowicie ostygły. To ciasto można upiec w jednej blaszce ok. 23 x 33 cm albo w dwóch tortownicach o średnicy 23 cm - wtedy można z niego złożyć tort albo ciasto przekładane kremem. Można też je wlać do 12 foremek na babeczki (do 3/4 wysokości) i upiec babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziekuje za dodanie komentarza,wkrótce pojawi się na blogu !