poniedziałek, 6 marca 2017

Ciasto czekoladowe

Składniki 


  • 400 g (2 szkl.) cukru
  • 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
  • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 235 ml (1 szkl.) wrzątku
  • Na samym wstepie uprzedzam ze ciasto bedzie mega wodniste,jednak nie martwcie sie tak poprostu ma być ! :)


Sposób przygotowania
  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką  tortownice o średnicy 23 cm.
  2. W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie.
  3. Wylać równomiernie do przygotowanej tortownicy
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
  5. Studzić  przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalowe kratki by całkowicie ostygły.                                                                                                                 To ciasto można upiec w jednej blaszce ok. 23 x 33 cm albo w dwóch tortownicach o średnicy 23 cm - wtedy można z niego złożyć tort albo ciasto przekładane kremem. Można też je wlać do 12 foremek na babeczki (do 3/4 wysokości) i upiec babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziekuje za dodanie komentarza,wkrótce pojawi się na blogu !